ჰიდრატაციის შენარჩუნება მნიშვნელოვანია საჭმლის მონელებისთვის.
გარკვეული ტიპის სასმელები, ამშვიდებს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს, აუმჯობესებს ნაწლავების ჯანმრთელობას და ხელს უწყობს საკვები ნივთიერებების შეწოვას.
რა უნდა დალიოთ საკვების მიღების შემდეგ საჭმლის მონელების გასაუმჯობესებლად?
როდესაც საკვები ან სითხე სხეულში შედის, ის საყლაპავშიდან გადადის კუჭში, სადაც ის იშლება საჭმლის მომნელებელი ფერმენტებით. იქიდან ის შედის ნაწლავებში, სადაც საკვები ნივთიერებები შეიწოვება სისხლში.
ამ პროცესის დროს ნაწლავის ბაქტერიები მნიშვნელოვან როლს თამაშობენ საჭმლის მომნელებელ ფუნქციაში. სინამდვილეში, ნაწლავის ბაქტერიების დარღვევა დაკავშირებულია სიმსუქნესთან და ნაწლავის ანთებით დაავადებასთან.
წყალი და ბოჭკო ასევე მნიშვნელოვანია ამ პროცესში, რაც ხელს უწყობს ნარჩენების გადატანას საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში და არბილებს ნაწლავის მოძრაობას.
სასმელები, რომლებიც ხელს უწყობენ საკვები ნივთიერებების შეწოვას, ნაწლავების ჯანმრთელობას და ნაწლავებში ანთების თავიდან აცილებას, მოიცავს:
წყალი – საჭმლის მონელებისთვის მისი მნიშვნელობის გარდა, კვლევა მიუთითებს, რომ თბილი წყალი შეიძლება დაეხმაროს ნაწლავის ბაქტერიებს.
მცენარეული ჩაი – ეს მოიცავს პიტნის ჩაის, კურკუმას ჩაის, ჯანჯაფილის ჩაის და კამის ჩაის. მათ შეუძლიათ შეამცირონ ანთება და გაათავისუფლონ უსიამოვნო სიმპტომებისგან.
ქლიავის წვენი – ბოჭკოებით სავსე, ეს სასმელი ხელს უწყობს ნაწლავის მოძრაობას.
წვენი ან სმუზი – ეს სასმელები მდიდარია წყლით და ბოჭკოთი, რაც ხელს უწყობს ნარჩენების შეუფერხებლად გადატანას საჭმლის მომნელებელ სისტემაში.
კეფირი – პრობიოტიკებით სავსე, ეს ფერმენტირებული სასმელი შეიცავს მნიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებებს, რაც ხელს უწყობს მონელების პროცესს.
მასალის გამოყენების პირობები